Afyonkarahisar Belediyesi, ilimizin tarihine, kültürüne ve sanatına ışık tutan kültürel yayınlara destek vermeye devam ediyor.
Afyonkarahisar Belediyesi’nin katkılarıyla Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş tarafından hazırlanan “Afyonkarahisarlı Bestekar Şahin Türkeşsiz” kitabı ve Eğitimci Yazar Fevzi Kaya tarafından hazırlanan “Gedik Ahmet Paşa Külliyesi” kitabı ile Afyonkarahisar Valiliği’nin katkılarıyla Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar tarafından hazırlanan “Tarih Boyunca Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar” isimli kitap Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilen tanıtım programıyla beğeniye sunuldu.
Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın katılımlarıyla yapılan tanıtım programına, daire müdürleri ile ilimiz sanat ve akademi dünyasından çok sayıda isim katıldı. Programda ilk olarak “Tarih Boyunca Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar” isimli kitabın yazarı Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar, kitabına ilişkin değerlendirmede bulundu.
“AMACIMIZ AFYONKARAHİSAR TARİHİNE BİR NOT DÜŞMEK”
Yaklaşık beş yıllık çalışmanın ürünü olarak bu eserin kitap haline getirildiğini ifade eden Araştırmacı-Yazar Hasan Özpınar, “Kitabımızda, en eskisi 2 bin yıl öncesine dayanan; yolu Afyonkarahisar’a düşen bir gezgin olmak üzere değişik yüzyıllarda yaklaşık 80 kişinin Afyonkarahisar’a dair hatıralarına anlatımlarına, araştırmalarına yer verdik. Tabii ki siz bunların içerisinde en çok Evliya Çelebi’yi biliyorsunuz. Ancak Evliya Çelebi dışında henüz daha Türkçeye çevrilmeyen ilk kez yayınladığımız pek çok gezginde mevcut” dedi.
Kitapta yer alan gezginlerin her birinin farklı görevlerde olduğuna dikkat çeken Hasan Özpınar, “Kimisi asker, kimisi diplomat, farklı amaçlarla ilimize gelmiş gezginler. Bunların kimisi objektif, kimisi önyargıyla hareket etmiş. Amacımız Afyonkarahisar tarihine bir not düşmek. Bu vesileyle çalışmalarımıza her zaman destek olan Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a teşekkür ederim” diye konuştu.
FEVZİ KAYA’DAN BAŞKAN ÇOBAN’A TEŞEKKÜR
Daha sonra Eğitimci Yazar Fevzi Kaya “Gedik Ahmet Paşa Külliyesi” isimli kitabına ilişkin değerlendirmede bulundu. Osmanlı döneminde Afyonkarahisar’da yapılan eserlerin en meşhurlarından birisini Gedik Ahmet Paşa Külliyesi olduğunu belirten Fevzi Kaya, “Bu amaçla bizler de Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’ni değerlendirmeye çalıştık. Kitabımız üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Gedik Ahmet Paşa’nın hayatı ve eserleri, ikinci bölümde külliyenin mimarı ve zaman içinde geçirdiği onarımlarla ilgili bilgiler verildi. Son bölümde ise kitabın tanıtımı ve değerlendirme yapıldı. Bölümün sonunda ise şu anda Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde bulunan Gedik Ahmet Paşa Vakfiyesi’nin Arapça metni ile bugünkü Türkçeye çevrilmiş metnini gündelik olarak sunduk” dedi.
Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin bazı bölümlerinin günümüzde varlığını devam ettirdiğini, bazılarının yer ve şekil değiştirdiğini, bazılarının da zaman içerisinde yok olup gittiğini dile getiren Kaya, “Kitabın basımında emeği geçen Başta Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban olmak üzere Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Sarlık, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık Hanımefendi’ye, Grafiker Ramazan Gölcük’e ve eserin yayınlanmasında yine büyük emekleri olan akademisyenlere teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
“UMARIM BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARA ÖRNEK OLUR”
Programda son olarak, Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş, “Afyonkarahisarlı Bestekar Şahin Türkeşsiz” isimli kitabını sanatseverlere tanıttı. Afyonkarahisar’da son yıllarda kültürel ve sanatsal alanda çok ciddi atılımlar yapıldığını kaydeden Yıldırım Aktaş, “Afyonkarahisar’a mal olmuş bu şehrin genetiğini taşıyan değerleri ön plana çıkarmak ve bir sonraki kuşaklara tanımak amacıyla bu çalışmayı yaptık. Şahin Türkeşsiz Beyle 15 yıllık bir dostluğumuz var ve kendisi boş zamanlarında konservatuarımıza gelerek bizleri ziyaret eder. Çünkü bizi birleştiren önemli olgu müzik. Biz de onun bu yönünü keşfettik ve önemli bir değer olduğunu hissettik. Bunun de gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir çalışma yaptık” dedi.
Kitapta, Şahin Türkeşsiz’in musiki hayatının yanında, Afyonkarahisar’da yaşadığı dönemlerde tertiplenen olayları da derlediklerini aktaran Aktaş, “Umarım bizden sonraki kuşaklara örnek olur, hedefine ulaşır ve bir boşluğu tamamlar diye düşünüyoruz. Bu çalışmada Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban bize oldukça büyük destek verdi. İnsanla uğraşmak ve çalışmak oldukça büyük bir sanattır; kendisine bu sanatından dolayı teşekkür ediyoruz. Diğer yazar arkadaşlarımızı da kutluyorum umarım bu çalışmalar artarak devam eder” diye konuştu. Kendi adına yazılan kitaptan dolayı onure olduğunu söyleyen Şahin Türkeşsiz ise, “Yıldırım Aktaş Beyefendi, kitabı hazırlarken çok büyük emek sarf etti. Kendisine müteşekkirim. Yine Konservatuar Müdürümüz Uğur Türkmen Beyefendi’nin bize çok büyük yardımları dokundu. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban da göreve geldiği günden bu yana kültürel yayınlara büyük desteği oldu” ifadelerini kullandı.
“VALİMİZ ÇOK DEĞERLİ BİR ESERİN BASILMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ”
Yazarların değerlendirmesinden sonra hepsini ayrı ayrı tebrik eden Belediye Başkanı Başkan Çoban ise teşriflerinden dolayı da Vali Mustafa Tutulmaz’a ayrıca teşekkür etti. 10 yılı geride bıraktığı belediye başkanlığında ilimizde ilk defa Valilik öncülüğünde bir kitabın basıldığına dikkat çeken Başkan Çoban, “Sağolsun sayın Valimiz çok değerli ve özel bir eserin basılmasına önlücülük etti. Hasan Özpınar kardeşimizi de tebrik ediyorum. O da seyyahların Afyonkarahisar’ı anlattıkları çok güzel bir eseri ilimize kazandırdı. İlk defa böyle güzel bir çalışma yapıldı. Kitapta, yerli ve yabancı seyyahların gözünden ilimiz çok eskilere dayalı olarak anlatılıyor. Örneğin bir seyyahın anlatımıyla binli yıllarda Şuhut’ta zeytin ağaçları varmış. Kitapta bunun gibi pek çok araştırılması gereken konular var” dedi.
“BELEDİYE TARİHİNDEKİ 63 ESERİN 50’SİNİ BİZ BASTIK”
Eğitimci Yazar Fevzi Kaya tarafından hazırlanan “Gedik Ahmet Paşa Külliyesi” isimli kitabında yine çok güzel bir eser olduğunu belirten Başkan Çoban, “Daha önce Gedik Ahmet Paşa’nın bir eseri olan Taş Medrese’yi restore ettirmiştik şimdi de kitabını basmak bize nasip oldu. Fevzi Kaya kardeşimi tebrik ediyorum” diyen konuştu.
İlimizde birçok sanat insanı olduğunu vurgulayan Başkan Çoban, “Bunlardan bir tanesi olan bestekar, eğitim ve sanat insanı Şahin Türkeşsiz ağabeyimiz. Kendisinin adını taşıyan hem hayatı hem de eserlerin yer aldığı kitap da ilimiz kültür sanat envanterinde yerini alacaktır. Kitabı çok titiz ve özenli bir çalışmayla hazırlayan Yıldırım Aktaş hocamız ve arkadaşları ayrıca ses kaydı aldılar. Daha sonra bu ses kayıtları CD haline getirilecek” ifadelerini kullandı. Tanıtımı yapılan üç eserinde de ilimizin kültür ve sanatına hayırlı olmasını dileyen Başkan Çoban, Belediye tarihinde yayınlanan 63 eserin 50’sinin görev yaptığı iki dönemde basıldığını hatırlatarak, tüm bu eserlerin hazırlanmasında emeği geçen Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık’a ve ekibine teşekkür etti.
“AFYONKARAHİSAR HER ALANDA İLERLİYOR”
Bir yerin değerini artıran unsurlardan birisinin de oradaki sanat ve kültüre verilen önem olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz ise “Demek ki ilimizde aynı anda üç tane eseri topluma sunacak bir konuma gelmişiz. Bu da biz Afyonkarahisarlılar olarak ne kadar mutlu olsak azdır diyebileceğimiz bir durumdur. Ben öncelikle kitaplarımızın yazarları, araştırmacıları ve bu aşamaya getiren başta Belediye Başkanımız, İl Kültür Müdürlüğümüz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. İlimizin son yıllarda hızlı bir değişim içerisine girdiğine dikkat çeken Vali Tutulmaz, “Afyonkarahisar’ımız son yıllarda gerçekten hızlı bir şekilde her alanda ilerliyor. Afyonkarahisar ekonomide ilerliyor, turizmde ilerliyor, tanıtımda ilerliyor, kültürde ilerliyor ve kısacası hemen her alanda ilerliyor. Burada da bir gelişime daha şahitlik ediyoruz.” diye konuştu.
“TANITIM, KÜLTÜR VE KİTAP FAALİYETLERİNİ ÖNEMSİYORUM”
Afyonkarahisar’da göreve başladığı günden itibaren tanıtım, kültür ve kitap faaliyetlerine önem verdiğini ifade eden Vali Tutulmaz: “Afyonkarahisar’a geldiğim günden beri iki hususa dikkat ediyorum. Bunlardan birisi tanıtım, diğeri de kültür ve kitap faaliyetleridir. Şükür ki bu iki etkinliği birlikte görüyoruz. Hasan Özpınar kardeşimizin hazırladığı kitapta tam bu meseleden bahsediyor. Hem bizim tanıtımımızı anlatıyor, hem de kitabı anlatıyor. 2000 yıldan bu tarafa değişik tarihlerde ilimize gelmiş Seyyahlar, gördüklerini bir şekilde kaleme almışlar. Bizlerde seyyahların yazdığı yazıları ortaya çıkararak kitap haline getirip Afyonkarahisarlı hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Bu ve benzeri eserlerin artmasını diliyorum.” dedi.
“BAŞKANIMIZA VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
“Tarih Boyunca Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar” adlı kitabın tanıtımı dışında iki kitabın tanıtımı için de burada olduklarını ifade eden Vali Tutulmaz: “Bugün üç kitabın tanıtımı için buradayız. Her kitap birbirinden değerlidir. Kitaplarımızın her geçen gün artmasını istiyoruz. Akademik ve bilimsel açıdan kalıcı olan kitapların halkımızın hizmetine sunulması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Ben bugüne kadar 63 adet eseri vatandaşlarımıza kazandıran başta Belediyemize Başkanımıza ve emeği geçen herkese özellikle teşekkür ediyorum. Bizlerde bu hizmetin bir ucundan tuttuk. İnşallah bu ve bunun gibi hizmetlere destek olacağız. Bu anlamda kitaplarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Tanıtım programının sonunda Araştırmacı Yazar Hasan Özpınar tarafından kaleme alınan “Tarih Boyunca Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar” kitabı, Afyonkarahisar Belediyesi’nin katkılarıyla Öğretim Görevlisi Yıldırım Aktaş tarafından hazırlanan “Afyonkarahisarlı Bestekar Şahin Türkeşsiz” kitabı ile Eğitimci Yazar Fevzi Kaya tarafından hazırlanan “Gedik Ahmet Paşa Külliyesi” kitapları yazarları tarafından imzalanarak başta Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban olmak üzere kitapseverlere hediye edildi.
Add Comment