İSUS SANAT (Afyonkarahisar Renkli İmgeler Saati Uygulama Sahnesi Derneği), Tİ Tiyatrosu (Tevfik İnceoğlu) ve Adana EKA Sanat topluluklarından oluşan sanatçı ekibi Şuhut’ta bulunan Büyük Taarruz Karargâhı’nı (Atatürk Evi) ziyaret ettiler.
Şuhut Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı AYŞE SARIYOL’ un davetlisi olarak Şuhut’a gelen tiyatro sanatçıları önce Halk Eğitim Merkezini ziyaret ederek, yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi aldılar. Şuhut’ta tiyatro sanatının yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması adına istişarede bulundular.
rdından 24 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal ATATÜRK’ün beraberinde Başyaver Salih BOZOK, 2.Yaver Muzaffer KILIÇ, Refakat Subayı Yüzbaşı Mahmut SOYDAN ve Emir Çavuşu Ali METİN ile birlikte kaldığı ve Başkumandanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Batı Cephesi Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı’nın müşterek karargâh binası olarak kullanılan Hacı Veli Konağı’nı ziyaret ettiler. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Atatürk Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete açılan Konak, Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz’un son hazırlık çalışmalarını burada yapmış olması ve “Anadolu ile dış dünya arasındaki bütün haberleşmenin kesilmesi” emrini bu konaktan vermiş olması sebebiyle önem arz etmektedir.
Risus Sanat Tiyatrosu Yönetmeni SEYHUN SERTAN; “Risus Sanat ekibi olarak sanatçı dostlarımız Tevfik İnceoğlu ve Seçkin Kabaklı ile birlikte Büyük Taarruz Karargâhı olarak kullanılan ve günümüzde Atatürk Evi olarak ziyarete açılan Hacı Veli Konağı’nı ziyaret etmiş olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduk. Odaları, tabloları, eşyalarıyla her şeyi tarih ve duygu yüklü olan bu evde hem yakın tarihimizle ilgili bilgilerimizi tazeledik hem de daha önce bilmediğimiz önemli bilgiler edindik. Dışarıdan küçük gibi görünen konağın içi gerçekten çok geniş ve her karesi özenle düzenlenmiş. Ayrıca konağın iç mimari ve yapısı, o dönemin toplumsal ve kültürel hayatına ilişkin çok önemli bilgiler veriyor. Tavanlarda bulunan yapıların bir kısmı ev sahibinin misafirperverliğini, bir kısmı dindarlığını, bir kısmı ise tabutu ve ölümü simgeliyor. Aynı şekilde duvarda bulunan bazı yapılar ise kıbleyi simgeliyor. Ayrıca konak, ev sahibi ile müştemilatın ilişkisi ve iletişimine ilişkin önemli izler içeriyor.” sözleriyle duygularını ifade ederek “Burada bulunmamıza vesile olan Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ayşe Sarıyol’a teşekkür ederim” dedi.
Add Comment